Paddla och vandra

Upplev hela Höga Kustens skönhet genom att kombinera paddling och vandring på t ex Höga Kustenleden – vi har turförslag och hjälper er med utrustning och transporter.

Kombinera paddling och vandring

Upptäck skönheten i Höga Kusten genom att kombinera paddling och vandring. Allt fler vill se det natursköna landskapet både från bergstopparna och från vattnet – det är en särskild känsla att se ut över vikar och skär uppifrån, och sen paddla bland dem!

En kombinerad paddling och vandringstur är den perfekta möjligheten att fördjupa er i Höga Kustens sköna natur och ger också mer varierad motion. Oavsett om du är en äventyrsentusiast, naturälskare eller bara vill koppla av i en fantastisk miljö, kan denna upplevelse lätt överträffa dina förväntningar. Planera rutter nu, boka kajaker och transport med oss, och förbered dig på minnesvärda dagar fyllda med äventyr i Höga Kusten!

Tänk gärna så här vad gäller rutt: om ni inte har någon vana vid havskajak, så välj i första hand att paddla nedför Ångermanälven, en tur på upp till tre-fyra dagar (eller kortare om ni vill), och sen vandrar ni norrut från Höga Kusten-bron på Höga Kusten-leden, så långt ni vill. Vi hjälper er med ”växlingen” mellan vandring och kajak, och kan vid behov hämta och skjutsa. Eller så väljer ni Världsarvsleden på det vackra Nordingrålandet, vi kan skjutsa er dit också, eller hämta er.

Är ni vana havspaddlare kan ni välja vilken del av kusten ni vill, och ansluta en del vandring. Hör av er till oss om ni har en färdig plan, eller vill ha hjälp att finna lämpliga ”korsningspunkter” där ni växlar från kajak till vandring eller tvärtom.

Även om ni inte har någon stor kajakvana finns det kortare delar av kusten, på 1 – 2 dagar, som med fördel kan kombineras med vandring. Hör av er till oss för förslag!

Vi står för:

 • kajaker med tillhörande flytväst, paddel, kapell
 • skjuts för paddlare, kajaker och utrustning till iläggsplats
 • vid behov hämtning vid överenskommen plats och tid (många paddlar till eller från oss)
 • lite ”stand by back up” om ni får problem, eller urdåligt väder, då kan vi hämta upp tidigare
 • vid behov tältplats hos oss natten före och/eller efter er tur
 • vid behov parkeringsplats för bil hos oss under er tur

Ni står för:

 • planeringen av er tur
 • friluftsutrustning (vi har lite att hyra ut, se prislista)
 • egen mat
 • egna vattenkärl

Övrigt:

 • Vi har endast förbokade kunder/gäster, ingen drop-in-verksamhet
 • Minsta uthyrningstid för kajaker är en dag

Landningsplatser för nattläger och raster går för det mesta lätt att hitta för mindre sällskap – börjar man bli fler än ett par-tre friluftstält kan det vara lite svårare, man kan behöva börja spana ett par timmar innan man måste rasta. Vad som är lä och vindsida betyder inte lika mycket längs älven som ute vid själva Höga Kusten.

Kom också ihåg att inte i onödan störa fågellivet, och överhuvud taget att gåvan Allemansrätten också innebär skyldigheter. Ingen bör kunna se var ni har rastat eller slagit läger.

Mer ingående allmänna beskrivningar och fler tips finns bl a här:

 • ”Höga Kusten – vandring, paddling och sevärdheter i världsarvet, skärgården och Skuleskogens nationalparkt”. Utmärkt bok av Steven Ekholm, andra upplagan 2019 (hogakusten.com)

Boka ditt nästa kajakäventyr med oss

Följ med oss på en oförglömlig upplevelse i Höga
Kusten i sommar! Har du frågor? Maila oss på: