”The High Coast Route”

Havspaddling från Härnösand till/mot Örnsköldsvik (oftast medvind i den riktningen).

karta hcr

Höga Kusten från kajak.. ”som att vandra i fjällen, men på vattnet”, som någon sa.

http://www.youtube.com/watch?v=HituSqlHyRA

Den dominerande  vindriktningen sommartid är från syd till norr. Det gör att vindarna, även om det för det mesta är ganska svaga vindar på sommaren, ibland bygger upp vågor som möter kusten. ”The High Coast route” är alltså inte någon tur för nybörjare, då kan ”River Route” passa bättre. För den erfarne paddlaren däremot är den perfekt: när vinden ligger på kan man surfa på vågorna som ju tar dig i rätt riktning, medan om det är vindstilla – ja, lugna vatten kan ju vara rätt härliga de också.

P10006601

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Först den ”klassiska” grå graniten i syd, och snart passerar man den imponerande Höga Kustenbron (om ni hellre vill kan ni starta där), förbi Nordingrås gröna kullar, och sedan mer färggrann röd granit i norr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raka vägen från Härnösand till Örnsköldsvik är det ungefär 100 km, vilket med rätt väder och bra form är genomförbart på ungefär en vecka – om ni vill. Det finns nämligen massor av fina vikar, gulliga öar och några små charmiga fiskebyar att distraheras av på vägen… För dig som vill veta hur snabbt man KAN göra det på kan vi säga att ”rekordet” hittills är fem dagar, men jag skulle inte rekommendera dig att se detta som en tävling – njut istället av alla platser du kommer till på vägen. Och kom ihåg: det är en mycket väderexponerad kust, och generellt är vattnet svalt – så många överfarter kräver definitivt god kajakvana.

270BERGHAMN1